Baskı

Baskı

Baskı, pigmentler, boyalar ve diğer malzemelerin uygulanmasıyla tekstil kumaşlarının dekore edilmesi yöntemidir. Son yıllarda tekstil baskıları oldukça sofistike hale gelmiş olup, birçok sanatçı ve tasarımcının becerilerini gerektirmektedir. Tekstil baskısının dört ana yöntemi blok, rulo, serigrafi ve ısı transfer baskıdır. Bu yöntemlerin her birinde genellikle kalınlaştırılmış bir macun şeklinde renk uygulaması yapılır ve genellikle buharlama veya ısıtma yoluyla sabitleme işlemi gerçekleştirilir. Ardından fazla renk, yıkama yoluyla çıkarılır. Baskı stilleri doğrudan, deşarj veya direnç olarak sınıflandırılır. Doğrudan baskıda, renkli patlar doğrudan kumaşa basılır. Deşarj baskı için, kumaş önce bir baskı patında taşınan reaktifler veya indirgeyici maddeler tarafından yok edilen bir arka plan rengiyle boyanır. Direnç işleminde ise kumaşa önce “direnç” adı verilen bir maddeyle baskı yapılır, bu baskılı alanların renk kabul etmesi engellenir.
Yüksek kabartma şeklinde öne çıkan bir tasarımla oymalı ahşap bloklar, katı ahşap parçalardan veya daha ucuz olanlarıyla sıkı tahıl dokulu ahşapların birleştirilmesiyle yapılır. Tasarımlar büyük alanları içeriyorsa, bunlar oyulur ve boşluk kalın yün keçe ile doldurulur. İnce çizgiler genellikle bakır şeritlerle oluşturulur ve diğer efektler, keçe ile serpiştirilmiş bakır şeritlerle elde edilir. Ardışık baskıların veya katların kaydını kolaylaştırmak için her bloğun desende belirli noktalarla örtüşen birkaç sap pimi bulunur. Kumaş, kalın, sıkıca gerilmiş bir sentetik kauçuk tabakasıyla kaplı, birkaç kat kumaş veya battaniyeyle kaplı bir masa üzerine basılır. Baskı yapılacak kumaş, ya mürekkeple yapıştırılarak ya da masaya bağlı bir zemin beziyle tutturularak kauçuğun üzerine yayılır. Renk bloğa eşit olarak uygulanır ve desen baskı yapılacak kumaşa damgalanır. Bu, macunun nüfuz etmesine yardımcı olmak için küçük bir ağır çekiç veya tokmak kullanılarak yapılır. Daha sonra bloğa daha fazla renk uygulanır ve doğru kaydı elde etmek için işlem bir adım pimi kullanılarak tekrarlanır. Kumaşın tamamı tek renk ile basıldıktan sonra, tasarım tamamlanıncaya kadar diğer renkler de aynı şekilde eklenir. Blok baskı, ticari kullanım için çok zahmetli ve maliyetli hale gelse de, en güzel baskılardan bazıları bu şekilde yapılmıştır.
Bu teknik, uzun kumaş parçalarının aynı tasarımla basılması gerektiğinde kullanılır. 1783'te ilk olarak geliştirilen bir temele dayanan modern makine, kalın ve sonsuz bir keçenin üzerinden geçen büyük bir merkezi dökme demir silindirden oluşur ve bu keçe kumaşa dayanıklı destek sağlar. Keçenin aşırı lekelenmesini önlemek için keçe ile kumaş arasına ‘’back gray’’ adı verilen destek kumaşları yerleştirilir. Daha önce pamuklu kumaştan yapılmış olmasına rağmen, çoğu modern back gray, kesintisiz naylon kayışlardır. Keçe ve back gray, merkezi silindir dönerken kumaşın makine içinde hareket etmesi için uygun şekilde gerilir. Her biri için ayrı bir renk olan oyulmuş baskı silindirleri, kumaşa ve merkezi silindire bastırır. Silindirdeki desen, bir mandrel üzerinde desteklenen bir bakır kabuğun yüzeyine oyulmuştur. Yüksek kaliteli baskı için yüksek kaliteli gravür gereklidir. Her bir baskı silindiri, kısmen bir baskı patı teknesine daldırılmış dönen bir renk sağlayan silindir ile donatılmıştır. İnce öğütülmüş bıçaklar (doktor bıçakları), bu silindirlerin oyulmamış alanlarındaki fazla renkli macunu giderir ve her birinin ayrıca bir tiftik bıçağı bulunur. Basılan kumaş, ana silindirden ve bir kurutma ve buharlama odasından geçer. Bu işlem renkleri sabitler. Bu makine kumaşın yalnızca bir yüzüne baskı yapmasına rağmen, temelde iki silindirli makinenin bir kombinasyonu olan dubleks silindir makinesi her iki tarafa da baskı yapar. Modern baskı makineleri, eşit basınç ve esneklik sağlamak için özenle tasarlanmış makaralı yataklar ve hidrolik veya pnömatik mekanizmalarla donatılmış, düzgün çalışan hassas makinelerdir. Basınç bir gösterge panelinden düzenlenir ve her silindir bağımsız olarak kontrol edilir. Otomatik kayıt elektromanyetik düğme kontrolü ile sağlanır ve modern elektrik motorları düzgün çalışan, değişken hızlı tahrik sağlar. "Back gray" ve baskı keçelerinin yıkanması da otomatik hale getirilmiştir.
Serigrafi işlemi el ile veya makineyle yapılabilir. Kumaş önce bir baskı masasına yerleştirilir, mürekkeple yapıştırılır veya bir "back gray"a tutturulur. Daha sonra ahşap veya metal bir çerçeve üzerine gerilen ipek veya naylon tülden yapılmış bir perde vasıtasıyla tasarım uygulanır. Bu, bir renk için tasarımın yeniden üretildiği yerdir. Bu, genellikle fotografik bir süreçtir, ancak uygun dirençli blok boya ile el ile boyama da bir alternatiftir. Tezgahın üzerindeki kumaşın üzerine perde konularak kayıt duraklamaları engellenir ve desenin doğru şekilde oturması sağlanır. Baskı patı, operatöre en yakın ekran kenarına dökülür ve ekran yüzeyine bir silecekle yayılır. Bu, rengin açık kısımlardan geçmesini sağlar. Kumaşa bir renk uygulanana kadar ekran hareket ettirilir. Diğer renklerin uygulanması için farklı ekranlar ile işlem tekrarlanır.
Polyester kumaşların popülaritesi, yepyeni bir baskı biçiminin geliştirilmesine yol açtı: deseni özenle seçilmiş boyalarla kağıda basan ısı transfer baskı. Kağıt, daha sonra bir tür sıcak silindirden geçirilerek kumaşa uygulanır ve desen birinden diğerine aktarılır. Bu yöntem, yarı ton efektlerinin üretimi gibi yeni olanaklara kapı açar. Tüm tekstil baskılarında, baskı patının doğası ve özellikle viskozitesi çok önemlidir ve kullanılan kalınlaştırıcılar diğer tüm bileşenlerle uyumlu olmalıdır. Geleneksel yöntemler için koyulaştırıcılar, nişasta, kitre sakızı, aljinatlar, metil selüloz eterler ve sodyum karboksimetil selüloz gibi reaktiflerdir. Doğrudan pamuk, vat, mordan, reaktif boyalar ve pigment renkleri dahil olmak üzere birçok türde boyama uygulanabilir. Çoğu boya, buharlama veya eskitme yoluyla sabitlenir, parti veya sürekli yöntemle, daha hızlı sabitleme ise flaş yaşlandırma ile sağlanır - örneğin, daha küçük makineler kullanılarak daha kısa bir buharlama süresine izin verilerek. Buharlamadan sonra, kumaş gevşek boyayı ve kalınlaştırıcıları çıkarmak için tamamen yıkanmalı, sürtünmeye karşı direnç sağlanmalıdır.